header banner
Default

Yazar Investing com, en çok kripto para kullanan ülkelerin listesini yayınladı: Türkiye kaçıncı sırada?


Table of Contents

En çok kripto para kullanan ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?

Investing.com

Yayın Tarihi 22.08.2022 14:57

En çok kripto para kullanan ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?

Investing.com - Kripto endüstrisi büyümeye devam ettikçe yatırım faaliyetleri dışında kripto paralar, ödemeler alanında kendine yer bulmaya başladı. Bununla beraber, kripto para kullanımı, ülkelerin düzenleme yaklaşımına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. 

Merchant Machine tarafından yapılan araştırmaya göre kripto paraların ödeme aracı olarak yasak olmadığı birçok ülke arasında , 10 üzerinden yapılan derecelendirmeye göre 7,75 puanla lider konumunda bulunuyor. , 5,96 puanla ikinci sırada yer alırken bu iki ülkeyi, 5,79 puanla İngiltere izliyor. 

Puanlama kriterleri arasında ise ülkede kripto sahibi olanların sayısı, küresel merkezsiz finans (DeFi) benimseme endeksi, kripto ödemelerini kullanan işletme sayısı, ATM sayısı ve aylık kripto para terimleri arama hacmi gibi faktörler bulunuyor. Bu kriterler baz alınarak yapılan kapsamlı çalışmada 50 ülkeden farklı ölçümler alınarak ülkelerin kripto paralara olan ilgi düzeyi tespit edilmeye çalışıldı.

ABD ve İngiltere, gelişmiş ülke olma özelliğiyle lider konumdalar

Araştırma sonuçlarında ABD ve İngiltere’nin kripto ekonomisinde üst sıralarda yer alması, ekonomik büyüklüklerine bağlanırken Ukrayna, kripto kullanımında sürpriz bir ülke olarak ortaya çıktı. Ukrayna, GMSH açısından Avrupa’nın en düşük ülkesi olmasına karşılık, gelişmekte olan ülkelerin, kripto benimsemesindeki artışına göre ülkenin üst sıralarda olduğu öne sürüldü. Diğer yandan genel kripto kullanımında ilk 10 ülke arasında yer alan Ukrayna, nüfusuna göre kripto varlık sahiplerinin yüzde 12,73’lük oranıyla ilk sırada yer alıyor.

Ortaya çıkan bulgulara göre ekonomik zorluk içinde olan ülkelerde kripto para sahibi olan yurttaş sayısının yüksek olduğu görülüyor. Zira araştırmada Nijerya, önümüzdeki 3 yıl içinde en yüksek kripto para kullanımına ulaşacak ülke olarak tahmin ediliyor. Ayrıca Nijerya’da kripto kullanımı bu hızla devam ederse ülkenin tamamı 2030 yılına kadar kripto varlık sahibi olacak.

Türkiye’de kripto para yatırımcı sayısı aslında ne kadar?

Türkiye’de kripto para alanında uzmanlaşmış bazı isimler de Türkiye’de kripto para kullanımıyla ilgili telaffuz edilen rakamların abartılı olduğunu vurguluyor.

27-28 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen ’te de benzer konuların ele alındığı bir panel gerçekleşti. Uzmancoin Kurucu Ortağı Burak Köse, Mamoru Ülke Yöneticisi Baran Yıldırım ve Bitay Küresel Operasyonlar Müdürü Mustafa Baltacı; panelde "Türkiye'de Kripto Para Kullanıcılarının Sayısındaki Artış - İstatistikler Gerçekleri Yansıtıyor mu?" konusunu tartışmıştı.

“Veriler sağlıklı olmasa da ilginin yüksek olduğundan eminiz”

Kripto para sektörüne dair istatistiki verilerin dünya genelinde pek de sağlıklı yollarla elde edilmediğini vurgulayan Mustafa Baltacı, şöyle söylemişti:

“Bugün hangi ülkeye bakarsak bakalım kripto ile ilgili veriler daha çok anketlere, saha araştırmalarına, birtakım anonim veriye dayanıyor. Elbette bunlar bize birtakım veriler, öngörüler sunuyor ama tam anlamıyla sağlıklı bir çıktıya ulaşabildiğimizi söylemek çok gerçekçi olmaz. Ama genele baktığımızda kripto kullanıcı sayısının arttığını görüyoruz. Türkiye’de yatırımcı sayısının 4 milyonu geçtiği, kullanıcı sayısının 6 milyonu geçtiği biliniyor ama bu konsolide bir sayı olmadığı için, sadece Türkiye vatandaşı mı yoksa dışarıdan gelen kullanıcılar da var mı, net bir şey söylemek mümkün değil.”

“İlk 5’teyiz”

Ölçülebilir rakamların eksikliğinden söz eden Baran Yıldırım ise tüm şüphelere rağmen Türkiye’nin kripto para yatırımları konusunda dünyada ilk 5’te olduğunu savunmuştu.

Yıldırım, şunları söylemişti:

“Elimizde ölçülebilir bir rakam yok. Fakat Türkiye kripto para yatırımı noktasında dünyada ilk beşe giren ülkelerden birisi. Bunun globalde kripto ilgisinin artmasıyla ilgili olduğunu söyleyebiliriz ama diğer yandan Türkiye’nin kendine has dinamiklerinin de bu sıralamada rol oynadığı kanaatindeyim.”

“Çoğu rakam şişirme”

Kripto para gazetecisi Burak Köse de bazı rakamların gerçeği yansıtmadığı konusunda kullanıcıları uyarmıştı.

“Kripto para yatırımcısı olan veya borsada hesap açmış kullanıcı sayısı, 5-6 milyon civarındadır diye tahmin ediyoruz. Hacim konusunda, borsa yöneticisi olmadığım için bir şey diyemeyeceğim. Kripto para kullanıcı sayısına dair Türkiye’de pek çok araştırma yapıldı. %18 gibi bir orana ulaşıldı ki bence o zaman da yanlıştı, şu anda da yanlış.”

Son araştırma Türkiye’de kripto para sahibi oranını yüzde 25 olarak tahmin ediyor

Merchant Machine, Nijerya’nın lider olarak görüldüğü nüfusa oranla kripto para sahibi olan ülke vatandaşı sayısında Türkiye’nin 2021 yılı verilerine göre yüzde 25 ile dünya genelinde sekizinci sırada olduğunu ortaya koyuyor.

Şirket, büyüme hızı tahmine göre 2030 yılına kadar Türkiye nüfusunun yüzde 45’inin kripto para sahibi olabileceğini tahmin ediyor. 

Yazar: Günay Caymaz

İlgili Haberler

Bitcoin ve Ether opsiyonları zirveye oynuyor

Cumhurbaşkanlığı açıkladı: Kripto paralara vergi hazırlıkları başladı

JPMorgan’ın dijital varlığı günlük 1 milyar dolarlık işlem hacmi eşiğini aştı

Son yorumlar

Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.

seg?t=2&add=19833489

Sources


Article information

Author: Kristopher Figueroa

Last Updated: 1698422162

Views: 1136

Rating: 4.3 / 5 (102 voted)

Reviews: 98% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kristopher Figueroa

Birthday: 1918-12-12

Address: 556 Kelly Junction Suite 591, North Sandy, WA 27978

Phone: +3804896399924103

Job: Biologist

Hobby: Origami, Coffee Roasting, Playing Piano, Skateboarding, Traveling, Embroidery, Soccer

Introduction: My name is Kristopher Figueroa, I am a steadfast, honest, tenacious, esteemed, enterprising, vivid, frank person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.