header banner
Default

Changpeng Zhao (CZ), seorang hamburger yang beralih ke kripto-valuta, siapa sebenarnya?


Binance kurucusu Zhao son dönemde oldukça gündemde. Zhao, 8 Kasım'da FTX'in Binance'ten yardım istediğini belirterek, FTX'i satın almayı planladıklarını açıklamıştı. Binance'in FTX’i satın almasına yönelik taraflar niyet mektubu imzalarken, Binance görüşmelere başlanmasından kısa bir süre sonra FTX’i satın almaktan vazgeçtiğini duyurmuştu. FTX kısa bir süre sonra iflas açıkladı. Zhao bu hafta ise sektörü "yeniden inşa etme" mesajlarıyla gündemde. Peki, Zhao kimdir?

CHANGPENG ZHAO KİMDİR?

  • Şirketin blog gönderilerine göre, 1977 yılında Zhao Çin'de doğdu, Anhui eyaletinde yaşadı ve 12 yaşında 1989'da annesiyle birlikte Kanada'ya göç etti.

  • İsminin baş harfleri CZ ile de anılan Zhao gençlik yıllarını Vancouver'da geçirdi ve ailesini desteklemek için McDonald's'ta çalıştı.

  • Binance'a göre 2013'te bir poker oyunu sırasında bitcoin'i öğrendi ve ardından hayatını kriptoya adadı.

  • McGill Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi okuduktan sonra Tokyo Menkul Kıymetler Borsası ve Bloomberg için ticaret yazılımı üzerinde çalıştı.

  • Zhao, Binance'i Temmuz 2017'de Çin'de piyasaya sürdü ve kademeli olarak dünyanın en büyük kripto borsası haline getirdi.

  • Diğer borsalar gibi Binance de son yıllarda, Birleşik Krallık'taki bir yasak ve Kanada dahil ülkelerdeki diğer kısıtlamalar da dahil olmak üzere dünya çapında önemli düzenleyici engellerle karşı karşıya kaldı.

Zhao bir blogda kendi biyografisini şöyle anlatıyor:

zhao1-pOK6

"6 Ağustos 1989'da annem ve ben Çin'den ayrıldık ve binlerce mil uzaktaki Kanada'ya göç ettik. 12 yaşındaydım. Ailem öğretmen/profesördü. O zamanlar Çin'in en iyi dört üniversitesinden biri olan Hefei'deki Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kampüsünde yaşıyorduk. Hayatımı sonsuza dek değiştirdi ve benim için sonsuz olasılıklar açtı. Gençliğimin en iyi yıllarını Vancouver'da geçirdim ve ardından üniversite için Montreal'deki McGill'e gittim.

Ondan sonra birkaç yıl Tokyo ve New York'ta (Bloomberg) çalıştım. 2005 yılında, Çin'de web teknolojisi endüstrisi patlamaya başladı, ben de diğer beş göçmenle birlikte bir BT şirketi kurmak için Şangay'a gittim; iki Amerikalı, iki İngiliz, bir Japon ve ben bir Kanadalı. Hiçbirimiz Çin vatandaşı olmadığımız için şirket "Tamamen Sahip Olunan Yabancı Kuruluş" (WOFE) olarak belirlendi.

2005 ile 2015 arasında, sonunda kripto alanına girmeden önce birkaç farklı başlangıç ​​projesi kurmaya çalıştım. Tutkumu anlamadan önce başarılı bir start-up kurmak isteyen bir seri girişimciydim. Binance'ten iki yıl önce, diğer borsalara hizmet olarak takas platformları sağlayan Bijie Tech adlı bir şirket kurdum. 30 müşterimiz var ve işler iyiydi. Çoğunlukla sanat alışverişi ve pullar, beyzbol kartları vb. Ne yazık ki, Mart 2017'de Çin hükümeti bu tür tüm borsaları kapattı.

Müşterilerimizin hepsi iflas etti. Daha sonra Binance fikri şekillenmeye başlayacaktı. Daha akıcı bir kripto değişiminin, kullanışlı özelliklerden ödün vermeden daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlayabileceği basit bir fikirdi."

kripto-dfKW

'BEN KANADA VATANDAŞIYIM, NOKTA

VIDEO: THE STORY OF BINANCE FOUNDER CHANGPENG ZHAO (CZ) - from burgers to billionaire | MEDITATERAY
MeditateRay
  • CNN'de yer alan bir makaleye göre Zhao, Çin doğumlu bir iş lideri olarak aşırı şüpheyle karşı karşıya kaldığını söyleyerek şirketin bazı zorluklarından bahsetti, etnik olarak Çinli olduğu için medya ve sektörden nefret eden bazı politika yapıcılar için kolay bir hedef olarak görüldüğünü söylüyor. Zhao, "Ben bir Kanada vatandaşıyım, nokta" diyor.

  • Zhao, Eylül ayı itibarıyla Binance'in İspanya, İtalya, Fransa, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde yan kuruluşları olduğunu da sözlerine ekledi.

EYLÜL AYINDA DÜNYANIN EN ZENGİNLERİ ARASINA GİRDİ

  • Zhao, bu yılın başlarında dünyanın en zengin insanlarından biri haline gelirken dikkatleri üzerine çekti.

servet-t9qy
  • Ocak ayında tahmini net değeri en az 96 milyar dolara ulaştı ve onu Oracle (ORCL) kurucusu Larry Ellison gibi liderler arasına yerleştirdi ve Hintli iş adamı Mukesh Ambani'nin servetini geride bıraktı.

  • Bloomberg Milyarderler Endeksi'nin hesaplamalarına göre, kripto para birimlerinin değeri düştüğü için tahmini serveti o zamandan beri 16.9 milyar dolara düştü. Bir Binance sözcüsü daha önce CNN Business'a "CZ, tıpkı diğer girişimciler ve kurucular gibi servetinin çoğunu, hatta servetinin %99'unu vermeyi planlıyor" demişti.

FIRTINALI HAFTA

  • Zhao, 6 Kasım’da FTX’e ait FTT adlı tokenları “yaptıkları son değerlendirmeler” neticesinde satma kararı aldıklarını duyurmuştu.

  • Bu açıklama ile FTT kripto para borsalarında yüzde 40’a yakın değer kaybederek 15 dolara kadar geriledi. Zhao devam eden süreçte ise sürpriz bir şekilde “Kullanıcıları korumak adına, FTX.com'u tamamen satın almak ve likidite sorununu gidermeye yardımcı olmak amacıyla bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzaladık.” açıklaması yaptı. Ancak kısa bir süre sonra Binance, FTX'i almaktan vazgeçti. FTX kısa bir süre sonra iflas başvurusunda bulundu.

FIRTINALI HAFTANIN ARDINDAN

  • FTX'in çöküşü sonrası Cuma günü Endonezya'da yaptığı konuşmada, düzenleyicileri kara para aklama ve müşterini tanı kurallarının ötesine bakmaya, bunun yerine FTX gibi borsaların operasyonlarına, iş modellerine ve rezervlerine odaklanmaya çağırdı. Mevcut kripto kaosunu 2008 küresel mali kriziyle karşılaştırmanın "muhtemelen doğru bir benzetme" olduğunu söyledi.

  • “Endüstri için yıkıcı. Birçok tüketici güveni sarsıldı,” diye ekledi Zhao. "Birkaç yıl geri gittik". Pazartesi günü Endonezya'da yaptığı farklı açıklamalarda daha fazla düzenleme çağrısını yineledi, "Geçen hafta sektörde işlerin çılgına döndüğünü gördük, bu yüzden bazı düzenlemelere ihtiyacımız var, bunu düzgün bir şekilde yapmamız gerekiyor" dedi.

resim-il5T

BİNANCE'A GÖRE ZC'NİN BİYOGRAFİSİ

Binance'nin sitesinde Zhao'nun biyografisi ile ilgili şu bilgiler veriliyor:

  • CZ, Çin doğumlu bir göçmen olarak ailesini ayakta tutmaya yardımcı olmak için çeşitli Kanada'da çeşitli işlerde çalıştı. Bir dönem McDonald's'ta çalışıyordu.

  • Tüm bu sıkı çalışma, CZ'nin Montreal'deki McGill Üniversitesi'nde bilgisayar bilimi diploması almasına ve ardından Tokyo Menkul Kıymetler Borsası ve Bloomberg'in Ticaret Kitabı için yenilikçi ticaret yazılımı geliştirmesine yol açtı.

  • 2013 yılında bir poker oyunu sırasında Bitcoin'i öğrendi ve ardından hayatını kriptoya adadı. Bitcoin almak için dairesini sattı.

  • Kripto cüzdanı sağlayıcısı Blockchain ve kripto pazarı OKCoin'de teknoloji lideri olarak çalıştıktan sonra kendi borsasını kurmaya girişti.

  • Sonuç olarak, Binance'i 15 milyon dolarlık bir ICO aracılığıyla başlattı.

  • Binance'in kripto para birimi olan BNB'nin değeri ICO fiyatının altına düştüğünde CZ ve ilk meslektaşları zorluklarla karşılaştı.

  • Buna yanıt olarak CZ, Binance'i çevik bir küresel iş gücüne sahip merkezi olmayan bir operasyona dönüştürme çabalarına öncülük etti.

  • CZ, Binance borsasını daha büyük bir kripto ekosisteminin ilk adımı olarak gördü.

Sources


Article information

Author: William Reynolds

Last Updated: 1704007562

Views: 1123

Rating: 3.5 / 5 (57 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: William Reynolds

Birthday: 1940-02-29

Address: 7368 David Streets, New John, DC 23141

Phone: +4672834196297671

Job: Virtual Reality Developer

Hobby: Cycling, Backpacking, Yoga, Fishing, Fencing, Scuba Diving, Calligraphy

Introduction: My name is William Reynolds, I am a welcoming, Precious, Gifted, dazzling, candid, Open, variegated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.